כל התשובות על שאלות מס על ביטקוין במקום אחד.
עד תחילת שנת 2018 לא היה ברור האם יש מס על ביטקוין או מס על הרווחים במטבעות קריפטו אחרים. חוזר מס הכנסה מספר 5/2018 עשה סדר חלקי באי וודאות והתייחס למצבים עיקריים.
אחרי מאות שיחות על מיסוי ביטקוין שניהלתי, החלטתי לאגד את השאלות החוזרות למקום אחד ונתחיל מהחשובה בהן:
תוכן עניינים
למה יש מיסוי על ביטקוין?
רשות המיסים לא קבעה שום דבר חדש בתוך החוזר שלה. החוזר 5/2018 הוא רק פרשנות של החוקים הקיימים בהתייחס למס על ביטקוין והמסקנה הראשונה אליה מגיע החוזר שביטקוין הוא "נכס" ולא "מטבע" וכתוצאה מכך לא יכול ליהנות מפטור על הפרשי שער בדומה לכסף פיאט. ההחלטה שמדובר בנכס נובעת מניתוח ההגדרה "מטבע" ו"מטבע חוץ" בהתאם להגדרות בחוק בנק ישראל:
"… שטרי כסף או מעות שהם הילך חוקי במדינת חוץ ואינם הילך חוקי בישראל"
משמע, כי ההגדרה מתייחסת רק ל"שטרי כסף ומעות", כלומר לדברים מוחשיים בלבד. בנוסף ההגדרה מתייחסת רק למטבע שהוא הילך חוקי במדינה כלשהי מחוץ לישראל והתנאים הינם תנאים מצטברים.
בסרטון אני מתייחסת להגדה השנייה והחשובה, מה זה "מכירה" ואיך זה משפיע על מיסוי ביטקוין.
אם ביטקוין הוא לא מטבע, אז מה הוא?
רשות המסים נעזרת בהגדרת בסעיף 88 לפקודת מס הכנסה וקובעת שביטקוין הוא "נכס". המשמעות, שהמיסוי על ביטקוין יהיה בהתאם לחלק ה' לפקודה ומהווה מס רווח הון בשיעור של 25%.
אבל צריך לשים לב,
במצבים מסוימים, הפעילות בענף קריפטו יכולה להיחשב כפעילות פירותית (הכנסת עבודה עם מס של כ-48%) ולא הונית.
מבולבלים? בצדק.
לא תצליחו למצוא הגדרות ברורות מתי מיסוי ביטקוין יהיה לפי פעילות פירותית ומתי כהכנסה הונית. מה שעוזר לעורכי דין ורואי חשבון זאת הפסיקה ארוכת השנים בנושא בתחומים כמו מסחר בניירות ערך והשכרת דירות. בפסיקה נקבעו מספר מבחנים שעוזרים לנו להגיע למסקנה האם מדובר בהכנסה הונית או פירותית, לדוגמה:
מבחן טיב הנכס – האם אופיו של הנכס כנכס השקעתי לטווח ארוך או נכס למסחר שוטף?
מבחן התדירות – ככל שתדירות הפעילות רבה יותר כך הדבר מצביע על אופייה הפירותי
מבחן היקף העסקאות – היקף העסקאות רב יותר מצביע על אופי פירותי של הפעילות
מבחן המימון – מבחן זה קובע, כי מימון הפעילות בהון עצמי מלמד על אופיה ההוני, ואילו מימון הפעילות בהון זר מצביע על אופי פירותי.
מבחן הבקיאות – מה רמת המומחיות בתחום העסקה? רמת המומחיות גבוהה יותר מצביעה על אופי פירותי. הבקיאות הנדרשת איננה בקיאות עילאית והיא לא חייבת להיות בקיאות המבצע עצמו, אלא, ניתן להשתמש גם בבקיאות שילוחית או בבקיאות יועצים
ממתי צריך לשלם את המס על ביטקוין?
מאז ומעולם.
אם לא דיווחתם עד כה, הדיווח הראשון שלכם אמור לכלול מידע על כל השנים אחורה.
בהתייחס לתדירות הדיווח,
אם נצמד לדרישות פקודת מס הכנסה, הדיווח אמור לצאת תוך 30 יום. בפועל, הענף לא מסוגל לעמוד בדרישה זאת. נדרש זמן רב לאיתור המידע, עריכת הדיווח וחישוב המס.
בלי לערער על דרישות אלה, בינתיים בפרקטיקה פקידי שומה מבקשים דיווח שנתי.
הפרסומים באתר שולקין נטלי, רו"ח נכונים למועד פרסומם ומהווים מידע כללי בלבד ולכן אינם מהווים תחליף לייעוץ פרטני ואין להסתמך עליהם.
אולי יעניין אותך גם:
דוח שנתי: איך זה עובד ומה חשוב לדעת
משקיעים בקריפטו ולא בטוחים איך לדווח על זה לרשות המיסים?
הגשת דוח שנתי היא הדרך המרכזית להבטיח שאתם מדווחים על כל הפעילויות הפיננסיות שלכם לרשות המיסים, כולל השקעות בקריפטו ועסקאות דרך ברוקר בחו"ל, ונמנעים מקנסות והליכים משפטיות.
Flashbots ודרכים נוספות להקטנת ההשפעות השליליות של MEV בעולם הקריפטו
תופעת ה-MEV בעולם הקריפטו מעלה דאגות רבות לגבי ההוגנות והביזור בשוק.
רוצים להבין איך Flashbots ושיטות נוספות מסייעות להקטין את ההשפעות השליליות של MEV ולהפוך את השוק להוגן ושקוף יותר?
במאמר החדש שלנו אנחנו מסבירים כיצד Flashbots פועלים, מהם היתרונות שלהם, ואילו שיפורים נוספים יכולים להבטיח שהשוק יישאר הוגן ומבוזר.
לחצו כאן כדי לקרוא את המאמר המלא ולהישאר מעודכנים בכל החידושים החשובים בשוק הקריפטו.
תופעת ה-MEV והשפעותיה בעולם הקריפטו והבלוקצ'יין
במערכת האקולוגית של בלוקצ'יין וקריפטו, המונח "ערך שניתן לחילוץ על ידי כורים" (Miner Extractable Value) או בקיצור – MEV, מופיע כאחד הנושאים המרכזיים בהקשר של פעילויות כלכליות בבלוקצ'יין. MEV מתאר את הרווח שכורים או מאמתים יכולים לחלץ על ידי הכללה, הוצאה או שינוי סדר של עסקאות בתוך בלוק, מה שמעלה שאלות מוסריות סביב הוגנות ושוויון הזדמנויות בעולם הקריפטו וה-DeFi (פיננסים מבוזרים).